کمک های اولیه در مواردی که بیماران نیاز به رسیدگی پزشکی دارند، اما شرایط آنها به گونه ای است که در حال حاضر نمی توانند این کمک ها را دریافت کنند، مورد نیاز واقع می شود و وظیفه اصلی آن این است که مشکلات را به صورت موقت برطرف کند تا نیروهای متخصص اورژانس سر برسند. نکته ای که در این میان باید در نظر داشته باشید این است که شما تنها در صورتی که دانش لازم برای انجام چنین کارهایی را داشته باشید مجاز به انجام آنها هستید، چرا که بسیار مشاهده شده است که افراد برای نجات جان عزیزان خود اقداماتی را انجام میدهند و به دلیل عدم آگاهی آنها از روند انجام آن کار به صورت صحیح فرد مورد نظر آسیب جدی تری می بیند. به این صورت می توان گفت که گاهی کمک های اولیه این است که اعتماد به نفس خود را حفظ کنید و هیچ عمل اشتباهی انجام ندهید و انجام این کار را بر عهده افرادی که توانایی بیشتر از شما دارند بگذارید. در ادامه این مطلب از ایمن پیشتاز با هم بیشتر در مورد کمک های اولیه صحبت می کنیم و نکات مهمی را در این خصوص با شما در میان میگذاریم.
تعریف کمک های اولیه
تعریف کمک های اولیه به این صورت است که: «به مراقبت های خیلی فوری و کارهایی که باید سریعاً بعد از رخ دادن حادثه و قبل از سر رسیدن اورژانس و انجام عملیات تخصصی در راستای کمک به بیمار یا مصدوم، انجام شود کمک های اولیه می گویند.» داشتن اطلاعات در مورد کمک های اولیه این روزها برای همه بسیار ضروری است و حتی اگر شما کسی باشید که از قرار گرفتن در موقعیت های پرتنش فرار کنید نیز باز هم ممکن است در شرایطی خاص نیاز به استفاده از اصول مربوط به کمک های اولیه شوید؛ اما نکته بسیار مهمی که در این قسمت باید در نظر داشته باشید این است که انجام تمام فعالیت های مربوط به کمک اولیه نمیتواند برای مصدوم یا بیمار به عنوان چاره نهایی تلقی شود و حتماً بعد از انجام اقدامات اولیه فرد مورد نظر را باید به مراکز پزشکی برسانید. این موضوع بسیار مهم را هیچگاه فراموش نکنید که حادثه خبر نمی کند و در صورتی که شما بتوانید در زمان بروز حوادث از دیگران کمک بگیرید و اقدامات مفیدی را تا زمان سررسید اورژانس انجام دهید، می توانید نقشه بسیار مهمی در زمینه نجات افرادی که به سمت مرگ میروند ایفا کنید و بالعکس اگر هیچ اطلاعی در مورد کمک های اولیه نداشته باشید و بخواهید سر از خود کاری انجام دهید ممکن است که باعث مرگ فرد مصدوم یا بیمار شوید.
خصوصیات کمک های اولیه
خصوصیات کمک های اولیه شامل دستورالعمل ها و همچنین ویژگی هایی است که به طور کلی تمامی عوامل مربوط به کمک های اولیه باید آنها را داشته باشند. در ادامه این موارد را با هم به طور دقیق تر بررسی می کنیم:
اهداف کمک های اولیه
-
افزایش سرعت انتقال مصدوم یا بیمار به مراکز درمانی
-
کاهش صدمات و آسیب های بیمار
-
بالا بردن سرعت روند بهبودی
-
کمک به بهتر شدن وضعیت حادثهدیده یا بیمار
خصوصیات فرد امدادگر
-
داشتن نظم و انضباط در انجام کارها
-
احترام گذاشتن به اقوام، ملیت ها، عقاید و افکار متفاوت
-
مهارت بالا در انجام اقدامات اولیه در زمان حادثه
-
داشتن آگاهی در خصوص موضوعات مرتبط
-
سرعت عمل بالا
-
توانایی اخذ خونسردی در زمان های پر تنش
تجهیزات مورد نیاز امدادگران که باید در جعبه یا کیف های کمک اولیه به همراه داشته باشند:
- گاز استریل
- پنبه
- مایع ضدعفونی کننده مانند الکل یا سایر ضدعفونی کننده های مجاز
- تب سنج
- دنس
- قیچی
- باند معمولی برای انجام شکسته بندی های موقت
- ماسک
- دستکش لاتکس
- به همراه داشتن قرص مسکن و سایر قرص های ضروری
علاوه بر موارد بالا باید این نکته را در نظر داشته باشید که هر خانه نیاز به یک کیف نجات دارد تا در شرایطی که اتفاقات ناگواری رخ می دهد، بتوان از تجهیزات آن برای پیشگیری از بروز مشکلات استفاده کرد.
محتویات کیف نجات
محتویات کیف نجات که در خانه نگهداری می کنید عبارتند از:
- داروهای مورد نیاز افراد خانواده
- چراغ قوه
- لباس گرم و پتو
- آب شرب
- مواد غذایی پرکالری و کم حجم
- فتوکپی از مدارک شخصی اعضای خانواده و سایر سندها و مدارک با ارزش
- کیف کمک های اولیه
رضایت در انجام کمک های اولیه
رضایت در انجام کمک های اولیه شرط اول برای درمان می باشد و کسی که قصد انجام کمکهای اولیه را دارد باید قبل از همه چیز نسبت به جلب رضایت مصدوم اقدام کند؛ روند جلب رضایت در شرایط مختلف به صورت زیر می باشد:
- زمانی که مصدوم شما بیهوش است و در شرایطی می باشد که جان او در خطر است، از مورد رضایت ضمنی استفاده می کنیم. همچنین زمانی که مصدوم توانایی پاسخگویی ندارد و با دراز کردن دست از ما طلب کمک می کند فرض را بر این میگذاریم که رضایت داده است، مورد بعدی در خصوص رضایت ضمنی این است که هرگاه جان کودکی در خطر است و والدین یا کفیل های قانونی حضور ندارند کمک های اولیه انجام می شود و زمان را برای گرفتن رضایت تلف نمی کنیم.
- فرد بیمار و هوشیاری که به سن قانونی رسیده باید رضایت بدهد تا بتوان به او کمک کرد، به این صورت که امدادگر خود را به او معرفی می کند و ام میکند که آموزشهای لازم برای انجام کمکهای اولیه را دیده است و می پرسد که آیا آن شخص تمایل دارد که با کمک شود یا خیر.